Verwerkingsvoorschrift MyFloor PVC klik vloer

Voordat je jouw nieuwe PVC klikvloer gaat (laten) leggen is het belangrijk om rekening te houden met het verwerkingsvoorschrift. In het verwerkingsvoorschrift staan een aantal essentiële zaken voor het leggen van de perfecte vloer, zodat je jarenlang optimaal plezier hebt van een prachtige vloer. We beschrijven hieronder de belangrijkste punten. Heb je aanvullende vragen? Stel hem gerust aan één van onze specialisten. 

Zorg voor een goede ondergrond

Controleer voordat je een PVC klikvloer gaat leggen altijd de ondergrond. Het belangrijkste is dat de ondervloer vlak moet zijn. Ga daarom na of er scheuren of hobbels in zitten. Controleer bovendien of de vloer blijvend droog, trek- en drukvast is, zoals beschreven is in DIN 18365.

Altijd horizontaal en vlak opslaan

Duurt het nog heel even voordat je droomvloer wordt gelegd? Maar heb je hem al wel vast in huis? Zorg dan dat je de vloer opslaat op een vlakke ondergrond. Het materiaal moet dus te allen tijde op een vlakke ondergrond worden opgeslagen. Is de ondergrond niet vlak? Dan zal dit tot problemen kunnen leiden bij het leggen. Denk aan krom getrokken PVC planken. Zeg nu zelf, dat zal toch eeuwig zonde zijn.

Controleer jouw PVC vloer

Goed nieuws, je vloer is geleverd! Controleer dan altijd direct de geleverde producten. Jouw vloer wordt grondig gecontroleerd voordat het de fabriek verlaat. Hierdoor kunnen we een hoge kwaliteitsstandaard garanderen, maar tijdens de reis naar jouw huis of een menselijk oog kan er altijd een gebrek optreden. Controleer daarom altijd jouw vloer goed, nog voordat die gelegd wordt. Tip: check alle verpakkingen ook op dezelfde kleur/productcode. Zo weet je zeker dat alle pakketten echt de vloer is die je hebt besteld.

PVC laten acclimatiseren

Nog voordat de vloer gelegd gaat worden is het belangrijk dat de PVC vloer acclimatiseert. Dit is een belangrijke stap, die vaak over het hoofd wordt gezien. Een juiste acclimatisering zorgt ervoor dat de PVC planken of tegels niet meer uitzetten of inkrimpen tijdens en na het leggen. Hiermee blijft het oppervlak na de installatie glad, vlak en scheurvrij. Leg daarom de PVC planken minimaal 48 uur in de ruimte waar deze gelegd wordt. Het liefst op kleine stapeltjes, zonder de verpakking. Zo kan de vloer alvast ‘wennen’ aan de ruimte en de temperatuur. Meer weten over acclimatiseren? Klik hier.

Installatie tips voor een PVC klikvloer

Als alle voorbereidingen zijn getroffen is het tijd om de PVC klikvloer te installeren. Wij geven je een paar handige installatie tips. Begin altijd met het bepalen hoe de vloer moet lopen. Horizontaal of verticaal in de ruimte. Doorgaans worden plankenvloeren in de lengte van de kamer gelegd.

  • Voorkom smalle plankbreedten of korte planklengtes in de buurt van muren of deuren door vooraf goed te plannen. Met behulp van de breedte van de kamer kun je berekenen hoeveel volledige planken passen in het gebied en hoeveel ruimte er overblijft en wat er gedekt moet worden met gedeeltelijke planken. Schets het desnoods eerst voor jezelf uit op papier.
  • Begin met een hele plank in de rechter hoek van de kamer, met de tongkant naar de muur. Leg de eerste rij planken langs een krijtstreep en houdt aan de muur een ruimte van ca. 5mm voor het uitzetten. De tong aan de kant van muur kan verwijderd worden door aan de bovenkant in te snijden en deze naar beneden te buigen.
  • De planken zijn makkelijk te installeren zonder lijm. Je kunt eenvoudig de tong van een plank in de groefzijde van een andere plank klikken.
  • Begin met de installatie van de eerste rij. Leg een plank plat op de vloer, met de tongzijde naar de muur. Lijn het einde van de tweede plank met de eerste plank en klik de verbinding in elkaar door recht naar beneden te duwen op de eerste plank. Vergrendel de korte uiteinden van de planken samen tot de eerste rij is voltooid. Snijd de laatste plank in de rij tot de benodigde lengte. Indien de wand niet haaks is, moet je de eerste rij niet tegen wand aanleggen, maar van de wand af, langs een haakse lijn. Zorg ervoor dat de planken in wildverband liggen met een minimum van 300 mm overlap. Dit zorgt voor een sterke verbinding.
  • Nadat de eerste rij vloerdelen is geïnstalleerd, kun je de eerste plank van de tweede rij uitlijnen, zodat de buitenzijde evenwijdig loopt aan de buitenzijde van de eerste rij. Maak de verbinding door de tong aan de lange zijde in de groef te klikken. Dit doe je door de plank in een hoek van 45 graden te houden en de plank van de tweede rij vervolgens naar beneden te drukken.
  • De tweede plank kan dan eerst aan de kopse kant van de eerste plank worden geklikt. Vervolgens kan de tweede plank in zijn geheel worden opgetild tot een hoek van 45 graden om de lange zijde in de eerste rij te klikken. Herhaal dit voor elke plank en rij.
  • MyFloor PVC klikvloer planken kunnen ook worden geïnstalleerd met een trekijzer of aanslagblok en rubberen hamer. Dit is handig op de lastige plekken, zoals de laatste rij en bij het deurkozijn. Gebruik een trekijzer en rubberen hamer om de verbindingen samen te vergrendelen in de laatste rij. Gebruik altijd een trekijzer op het snijvlak van de plank. De klikranden kunnen beschadigd raken als de trekstang rechtstreeks op de tong of groef wordt gebruikt.

Heb je vragen over het verwerkingsvoorschrift van een PVC klikvloer? Stel hem gerust aan onze specialisten.